Friday, December 13, 2013

QUATRE APUNTS DEL RECORREGUT


Diumenge tindrem un matí fred però assolellat per poder fer tranquilament l'itinerari que us proposem aquest any. Com és habitual, els Trinxes sempre us volem sorprendre amb algun camí, corriol o viarany poc conegut i aquest any no serà una excepció. 

Com és habitual, sortirem de la Pista Poliesportiva coberta i de seguida anirem a buscar la riera que pujarem fins enllaçar amb el camí de Cal Ratat. Des d'aquí fins el coll de Clau, sens dubte ens trobarem amb el tram més costerut, però fent-ho tranquilament, només esbufegarem una mica i a més a més en el coll trobarem l'avituallament líquid.

Tot seguit, farem un tros de la pista carenera, direcció coll de Font de Cera, fins arribar al camí que uneix Alella amb Vallromanes, un camí obac ens durà fins la pista de Can Maura. Baixarem uns centenars de metres fins l'alçada del Turó de Can Pet, on girarem a l'esquerra per anar buscar el camí carener de Can Cirera que ens portarà fins la pista de Can Brutau que obviarem per pujar al Pedró, des d'on podrem gaudir de molt bones vistes del nucli urbà. Ara només ens restarà davallar i gaudir de la resta d'activitats que durant tot el matí es faran al poble.

Per fer aquesta entrada, hem consultat el mapa adjunt al llibre Vallromanes. Noms de Lloc i Casa, escrit per l'Enric Garcia-Pey i editat per l'Ajuntament de Vallromanes. 

Saturday, December 7, 2013

L'ECOGOT


Avui us parlarem d'una de les novetats més importants que presenta aquesta edició de la Vallromanes Camina per la Marató, l'ecogot.
Un dels principals objectius que té el Club BTT Trinxacadenes és el respecte pel medi ambient, en aquest sentit, un dels reptes que ens plantegem a curt termini és minimitzar els residus que produim quan organitzem qualsevol activitat sigui en bicicleta o a peu.

A tall d'exemple a l'última edició de la Trinxacames és van gastar 1500 gots de plàstics no reutilizables i mica a mica la tendència ha de ser d'utilitzar productes reutilitzables i evitar envasos i bosses prescindibles.
Enguany farem servir la Vallromanes Camina per la Marató de banc de proves. Diumenge vinent quan feu la inscripció o bé ens entregueu el comprovant d'inscripció, rebreu un got amb un anclatge que podreu portar còmodament a la cintura. Durant tota la caminada l'haureu de portar a sobre i quan arribeu a l'avituallament en podreu fer ús.

D'aquesta manera ens estalviarem uns quants centenars de gots de plàstics no reutilitzables i tindreu un nou obsequi Trinxa que s'afegeix a les samarretes, buff, camtimplora...

Ens veiem el diumenge 15. D'aquí dos o tres dies us farem cinc cèntims del recorregut.



Wednesday, December 4, 2013

VALLROMANES CAMINA PER LA SALUT 2013


El proper diumenge 15 de desembre portarem a terme la tercera edició de la Vallromanes Camina per la Salut. Enguany farem un recorregut de 7 quilòmetres i un desnivell positiu d'uns 200 metres. 
La sortida es farà des de la plaça Lluís Companys a les 9:30h. Les inscripcions ja estan obertes al Bar La Plaça (Nico), tanmateix també us podeu apuntar el mateix dia de la caminada.

Aquest serà el segon any que la recaptació es destinarà a la Marató de TV3, que aquesta edició s'adreça a lluitar contra les enfermetats neurodegeneratives.
El preu de la inscripció són 5 Euros i tots els participants rebreu un ecogot commemoratiu.

Per últim, també us informem que també hi haurà un punt de venda de samarretes Trinxa i evidentment els diners recaptats també aniran adreçats a la Marató.

Animeu-vos, sereu solidaris, fareu activitat física i descobrireu nous camins, corriols i racons de Vallromanes.

Properament, us anirem donant més informació al voltant de la Caminada. 

Sunday, September 1, 2013

TRINXACAMES 2013. L'ITINERARI.


                         Font del Vedat

 L' entrada d'avui la dediquem a l'itinerari de la 3a TRINXACAMES que vam portar a terme aquest darrer mes de maig.

El recorregut que us presentem és el llarg amb 14,6 quilòmetres i 600 metres de desnivell positiu.
Aquesta sortida la podeu fer a qualsevol època de l'any, evitant les hores més caluroses de l'estiu.
Malgrat que trobareu tres fonts, cal portar aigua, doncs desconeixem la salubritat de l'aigua d'aquestes fonts.

L'ITINERARI 

0,000Qm 0,000Qm. Sortim de la pista poliesportiva coberta i després de creuar la plaça Lluís Companys i la plaça de l’Esglèsia arribem a la Rambla de Vallromanes.

0,100Qm. 0,100Qm. Rambla de Vallromanes. Girem a l’esquerra  i després d’uns 150 metres asfaltats, seguim paral.lels a la riera, ara per una pista de terra.

0,825Qm. 0,925Qm. Deixem la riera i ara seguim per un camí que durant els primers metres  deixa a l’esquerra el mur d’una finca, per posteriorment passar entre canyes i finalment enfilar-se fins la urbanització de Cal Tàvec.

0,250Qm. 1,175Qm. Arribem a l’avinguda Vilassar i girem a l’esquerra (direcció Vallromanes)

0,200Qm. 1,375Qm. A l’alçada del sot de les Merles creuem el carrer, ¡¡¡Compte amb el trànsit!!! i pugem a la dreta per un camí de terra que s’enfila cap a la Roca Foradada.

0,200Qm. 1,575Qm. Obvíem el camí de la dreta que va cap a Can Carabit i  el  nostre camí fa  un gir molt pronunciat a l’esquerra.

0,050Qm. 1,625Qm. Ens enfilem a la dreta per un camí força erosionat.

0,225Qm. 1,850Qm. Arribem a un espai obert.  Ara nosaltres continuem pel camí que planejant marxa davant nostre.

0,250Qm. 2,075Qm. Planell presidit per lacodina de la Roca Foradada. Entenem per codina, una roca plana arran de terra que fa un clap un de vegetació.   Continuem  pel camí que s’endinsa en el bosc en lleugera baixada.

0,020Qm. 2,095Qm. El nostre camí s’enfila per un corriol, a l’inici una mica desdibuixat però mica a mica es va perfilant.

0,050Qm. 2,145Qm. Roca Foradada.  Bloc de granit de forma arrodonida però irregular, amb un forat al centre, no massa gran ni profund. Diuen que antigament la feien servir com a forn per coure-hi pa.  El corriol que seguim la deixa a l’esquerra i marxa cap a llevant  sense perdre alçada.

0,200Qm. 2,345Qm. Camí que ens creua. El seguim a l’esquerra en sentit descendent.

0,080Qm. 2,425Qm. Camí que ens creua. Girem a la dreta en sentit lleugerament ascendent.

0,700Qm. 3,125Qm. COMPTE!!! Arribem a una cruïlla. Nosaltres obvíem el camí que baixa a l’esquerra i continuem recte, direcció llevant.

0,350Qm. 3,475Qm. Pista que ens creua. Girem a l’esquerra en sentit descendent.

0,250Qm. 3,725Qm. Pista (Can Maimó-Creu d’en Bouquet). Girem a la dreta.

0,700Qm. 4,425Qm. A la dreta trobem un corriol entre un tancat delimitat amb filat elèctric i un torrent. Nosaltres el seguim.

0,200Qm. 4,625Qm. Seguim un camí a l’esquerra que cinquanta metres més endavant troba una bifurcació. Ara nosaltres seguim el corriol de l’esquerra, (marcat amb taques blanques). Ens estem endinsant en el corriol del Diable.

0,700Qm. 5,325Qm. Arribem a un camí carreter que ens creua (Pedra del Diable- El Tub). Girem a l’esquerra.

0,400Qm. 5,725Qm. Girem a la dreta per un camí que puja bruscament.

0,450Qm. 6,175Qm. Arribem a una pista. Girem a l’esquerra, tot seguint-la en sentit descendent.

0,250Qm. 6,425Qm. Creuem un petit torrent i continuem per la pista obviant el camí que puja sobtadament a la dreta.

0,400Qm. 6,825Qm. Obvíem un camí que ens arriba per la dreta. Seguim per la pista principal.

0,060Qm. 6,885Qm. Després d’un revolt, passem per sota un cadenat fet amb un fil de ferro gruixut i un tub de plàstic. Quan passem la cruïlla, continuem recte.

0,375Qm. 7,260Qm. Obviant els camins que ens menen a banda i banda arribem a la pista carenera que ens creua. Girem a la dreta en sentit ascendent.

0,225Qm. 7,485Qm. Obvíem el camí que marxa cap a la font de Sant Mateu i nosaltres continuem amunt, direcció Coll de Font de Cera.

1,000Qm. 7,585Qm. Obviant els camins que ens menen a banda i banda, arribem al Mirador de la Cornisa. Si la contaminació i la boirina ens ho permet, podrem fer una visita virtual pel Maresme, el Vallès i sobretot pel Barcelonès.
Ara continuem  per un camí carreter que trobem a l’esquerra, uns 20 metres abans d’arribar al Mirador i que amb un fort pendent descendent baixa cap a Teià.

0,350Qm. 7935Qm. Trobem un petit mirador. Nosaltres seguim avall gaudint d’unes espectaculars vistes.

0,070Qm. 8,005Qm. A l’esquerra trobem l’entrada a la font del Vedat. És una font moderna construïda per l’ADF de Teià a l’extrem d’una terrassa que dóna a la riera de Teià. L’aigua arriba des de la mina del Vedat, uns 200 metres a l’Est.

Trobem alguna cosa estranya en veure-la i que de moment no ens sabem explicar: la font està disposada a l’inrevés del que és normal. El darrere de la font mira al buit i el broc mira cap a la banda de muntanya.

L’estructura està feta de pedra i l’aigua desguassa a una petita bassa, amb forma de ronyó de 80cm de llargada per 50cm d’amplada. A diferència del desembre de 2008, quan vam fer l’entrada Les Fonts de Teià que aquesta font no rajava, actualment, el mes d’agost de 2013 raja un filet d’aigua.
Sortim del recinte de la font i continuem avall per la pista.

0,140Qm. 8,145Qm.  Seguim per un corriol que trobem a mà dreta i que puja entre unes pedres.

0,080Qm. 8,225Qm. Arribem a la font del Dragó o dels Ajupits II.  Aquesta font és una de les menys conegudes i més encantadores del Parc pel seu entorn net i tranquil. Té un broc molt divertit, que s’assembla a un gripau, però qui el va fer diu que és un dragó. L’aigua baixa per canonada des d’una font natural, la fonts dels Ajupits.
Al seu voltant, quan la van construir els ADF de Teià, hi van plantar tot un jardí botànic, amb arbres que tenia en testos un dels membres. Hi ha dos roures, un cirerer d’arboç, alzines, pins i una olivera. Es van plantar allà, prop de l’aigua, per poder-los regar amb facilitat mentre fossin joves.
El 8 d’agost de 2013 la font raja 41 litres a l’hora.

Ara seguim amunt seguint el camí fins la font dels Ajupits I.

0,040Qm. 8,265Qm. Font dels Ajupits I. El nom li van donar els caçadors de la zona, ja que el galet quedava molt baix i calia ajupir-se per accedir a l’aigua. És una deu natural de la llera del torrent del Molí que es va utilizar molt durant l’explotació de les pedreres de la zona. En una construcció més avall hi havia la farga que emprava aquesta aigua per trempar el ferro.

Va estar colgada de sauló molts anys, fins que el 2003 l’ADF de Teià hi va fer uns murets de contenció i la va recuperar. L’aigua s’esmuny entre les escletxes dels murets i es recull en un petit bassal que serveix d’abeurador per la fauna.

El 8 d’agost de 2013 aquesta font no raja i l’aigua del bassal sembla que porti força temps estancada i el corriol està molt poc definit, senyal que és poc transitada.
Ara desfem els últims 120 metres, fins sortir a la pista que segueix davallant.

0,160Qm. 8,545Qm. Obvíem el camí que marxa cap a Teià i nosaltres girem a la dreta per un camí que planeja.

0,350Qm. 8,895Qm. El camí passa a prop d’uns ruscos d’abella. Nosaltres continuem en sentit contrari als ruscos.

0,425Qm. 9,320Qm. Trobem un camí que ens creua. Girem a la dreta en sentit descendent.

0,040Qm. 9,360Qm. Passem per sota d’una tanca metal.lica. Tot seguit, 20 metres més endavant, hem de continuar per un corriol que puja a la dreta, entre unes canyes i els murs exteriors d’unes cases. Mica a mica el corriol es va definit,  quan deixem enrrere les cases, obvíem un corriol poc definit a l’esquerra que puja bruscament, nosaltres seguim recte.

1,000Qm. 10,360Qm. Coll de Can Gurgui. Girem a l’esquerra, seguint ara les marques del GR-92 en sentit sud.

0,550Qm. 10,910Qm. Cruïlla. Deixem el GR-92 que marxa a l’esquerra i nosaltres continuem recte per un corriol.

0,100Qm. 11,010Qm. Clariana. El nostre corriol baixa a l’esquerra.

0,225Qm. 11,235Qm. Camí que ens creua. Girem a l’esquerra.

0,160Qm. 11,395Qm. Coll de Clau. Tornem a enllaçar amb el GR-92 sud cap al coll de Font de Cera.

0,150Qm. 11,545Qm. Obvíem una pista que ens mena a l’esquerra. Continuem recte.

0,350Qm. 11,895Qm. Girem per un camí carreter que trobem a la dreta. Deu metres més endavant obvíem uns camins que ens creuen. Una mica més enllà el nostre camí queda molt més definit, marxant direcció nord-est.
Uns metres més enllà, obvíem el camí que ens mena per la dreta. Continuem recte.

0,350Qm. 12,245Qm. Obvíem un camí a la dreta. Continuem recte.

0,300Qm. 12,545Qm. Cruïlla de pistes. Girem  a l’esquerra per la pista que va de Vallromanes a Coll de Clau i que ara mateix la tenim davant, obviant la pista que baixa a la hípica.

0,100Qm. 12,645Qm. Deixem la pista principal i ara seguim pel camí de l’esquerra  que després de deixar l’entrada d’una propietat privada a l’esquerra, es converteix en un corriol.

0,475Qm. 13,120Qm. Obvíem un camí que mena a la dreta.

0,125Qm. 13,245Qm. Arribem a una bifurcació, nosaltres continuem pel camí que marxa recte.

0,300Qm. 13,545Qm. Obvíem un camí que ens mena a la dreta. Continuem recte.

0,050Qm. 13,595Qm. Bifurcació. Nosaltres continuem pel camí de la dreta, direcció Vallromanes.

0,225Qm. 13,820Qm. Bifurcació de corriols. Nosaltres continuem pel de l’esquerra.

0,275Qm. 14,095Qm. Arribem a la part de dalt de la urbanització de Can Vilaró, obvíem el carrer asfaltat que marxa davant nostre i nosaltres baixem per la pista que ens queda a la dreta.

0,300Qm. 14,395Qm. Carrer Alella. Girem a l’esquerra pel carrer Vista Alegre.

0,100Qm. 14,495Qm. Rambla de Vallromanes. Creuem el pont sobre la riera i després de travessar la Plaça de l’Esglèsia  i la Plaça Lluís Companys, arribem a la pista poliesportiva.

0,150Qm. 14,645Qm. Pista poliesportiva. Inici i final de la sortida d’avui.



Saturday, May 4, 2013

INSCRIPCIONS TANCADES

INSCRIPCIONS TANCADES. HEM ARRIBAT A 500 INSCRITS.
MOLTES GRÀCIES!!!

DEMÀ NO ES FARÀ CAP INSCRIPCIÓ.

Thursday, May 2, 2013

ÚLTIMES INSCRIPCIONS

TANCAREM QUAN ARRIBEM A 350 INSCRITS VIA WEB.

DIJOUS AL VESPRE JA VAM TANCAR LES INSCRIPCIONS PRESENCIALS, QUAN VAM ASSOLIR LES 150

INSCRIVIU-VOS JA!!!

FINS DIUMENGE

LA TRINXACAMES CURTA




L'altre dia us vam fer cinc cèntims de la Trinxacames Llarga, avui toca fer-vos la sinopsi de l'itinerari curt.

Sortirem de la plaça Lluís Companys i coincidirem amb l'itinerari llarg fins a tocar de Can Prades. A partir d'aquí, es separaran els dos recorreguts i a l'itinerari curt es combinaran els trams de pista ampla i corriol, així com paisatges de solella i paisatges d'obaga.
Una vegada arribats al Coll de Can Gurgui, tornaran a unir-se els dos itineraris per arribar plegats a Vallromanes.

Cal esmentar que algun tram de la caminada passa per dins d'alguna finca particular. En aquest sentit, l'organització agraeix la col.laboració dels propietaris, per permetre el pas de la caminada  i avisa als participants que la resta de dies, l'accés a aquests camins no es permés, perqué es tracta de camins particulars.

Per últim dos apunts,
Diumenge sol assegurat i afanyeu-vos que ens queden menys de 100 inscripcions.

Sunday, April 28, 2013

UNA APROXIMACIÓ AL RECORREGUT

                                  El Barcelonés des del Mirador de la Cornisa 
Avui us presentem una petita sinopsi de l'itinerari llarg.

Començarem a la plaça Lluís Companys i després de remuntar una mica la riera de Vallromanes, anirem cap a l'avinguda Vilassar, l'únic tram d'asfalt de tota la caminada.
A partir d'aquí ens enfilarem cap a la Roca Foradada per posteriorment carenejar per l'obaga de Cal Tàvec.

Baixarem cap al torrent del Molí d'en Cuquet i agafarem aire, abans d'ascendir 225 metres de desnivell en menys de 2 quilòmetres.
Arribarem al primer avituallament i mica a mica seguirem pujant fins el Mirador de la Cornisa amb vistes sobre el Barcelonés, el Maresme i el Vallès que en un dia clar no tenen preu.

A continuació davallarem per camins carreters, fins que toquem les primeres cases de Teià per tornar-nos a enfilar fins el Coll de Can Gurgui on trobarem el segon avituallament.
Ara seguirem el GR-92 en sentit sud fins el Coll del Clau.  Continuarem uns metres direcció Coll de Font de Cera, fins que enfilem a la dreta l'última rampa del dia. A partir d'aquí, corriols i baixades fins a Vallromanes.

D'aquí tres dies més coses.

Tuesday, April 23, 2013

LES FONTS DE TEIÀ


                                          La Font del Vedat

Al voltant del quilòmetre 9 de la caminada llarga veureu que a mà esquerra deixeu una font molt curiosa. Una font situada en una petit planell amb l' estructura feta de pedra i quan cau brolla aigua, aquesta va a parar a una petita basseta on hi podem veure capgrossos. Tanmateix, allò més curiós és la ubicació de la font, d'esquena a Barcelona i de cara a la muntanya. Aquesta és la font del Vedat.

El recorregut també passarà a pocs metres de les fonts dels Ajupits I i Ajupits II i si us desviessiu uns centenars de metres més enllà podrieu trobar la de les Perdius, el Botxer, del Senglar i el Grill, totes elles al voltant del Refugi del Vedat.
Per tant, ja tindreu l'excusa perfecte per tornar un altre dia a caminar per aquestes contrades de marina farcides de camins i corriols.

De ben segur tots aquests indrets no estarien en el bon estat en el qual es troben actualment si l'ADF de Teià no fes la tasca de recuperació i conservació que hi fan.

Properament us facilitarem una descripció aproximada del recorregut, indicant-vos on trobareu els avituallaments, les pujades, els trams de baixada...

Monday, April 15, 2013

CORRENT O CAMINANT


       Quilòmetre 8,5. Amb un dia assolellat encara és més espectacular.

Darrerament hem rebut alguna pregunta referida a la possibilitat de fer la Trinxacames corrent.
En aquest sentit, tant els avituallaments del recorregut llarg com curt romandran oberts des de les 9h i per tant tothom podrà fer l'itinerari al seu ritme.

Evidentment, al ser una caminada no competitiva tindrà el mateix premi, el primer que l'últim, gaudir del paisatge, la botifarrada a l'arribada i la cantimplora (joves i adults).
Tanmateix, aquests dies estem provant el circuit i calculem que els primers corredors faran el recorregut en 1h 15minuts aproximadament. Per altra banda, el control d'arribada de la llarga es tancarà a les 13h 30min; és a dir 4h 30min després de la sortida.
Per tant, ara només cal que us apunteu i que cadascú camini o corri al seu gust.

Properament us parlarem dels indrets d'interès pels quals passa la caminada.

Thursday, April 11, 2013

L'OBSEQUI


Aquest any l'obsequi que us donarem serà aquesta magnífica cantimplora TRINXA de 750 ml.

Tanmateix, recordeu que com ja us anunciàvem a la darrera entrada, aquest obsequi serà per les inscripcions de joves i adults (10 Euros).

En aquest sentit, des de l'organització hem prioritzat que tothom participi pagant una inscripció molt asequible, sobretot en el cas de la canalla (3 Euros)  i evitant així que a moltes llars feu una col.lecció de 4 o 5 cantimplores, i conseqüentment pagant una inscripció més cara.

No badeu i apunteu-vos ja!!!  Només tenim 500 cantimplores.

Sunday, April 7, 2013

FALTEN 4 SETMANES!!!




Efectivament, falten 4 setmanes i la Trinxacames 2013 ja escalfa motors. Aquest any us presentem dos recorreguts, un de 15 quilòmetres amb 500 metres de desnivell positiu i un altra d'uns 10 quilòmetres amb 200 metres de desnivell positiu.

En tos dos casos corriols a dojo!!!
80% de corriols i camins carreters.
15% pista forestal.
5% asfalt.

A més a més, aquest any els menors de 12 anys només pagaran 3 Euros amb dret als avituallaments i a la botifarrada final.
Els joves i els adults 10 Euros, això sí, aquests tindran també un obsequi molt especial. Més endavant, us el presentarem i entendreu que no calen 3 o 4 obsequis per família.

Per tant, us esperem el proper diumenge 5 de maig a les 9:00h a la plaça Lluís Companys de Vallromanes. Mica a mica us anirem explicant més coses.

Avui us presentem el cartell d'aquesta edició.

Wednesday, March 27, 2013

Sunday, March 17, 2013

PUJADA AL CASTELL DE SANT MIQUEL

Malgrat que queien quatre gotes, aquest matí 34 valentes i valents hem pujat al Castell de Sant Miquel.
Sens dubte, mullant-se una mica, no gaire, ha valgut la pena per conèixer una mica més la història de Vallromanes.


A continuació us deixem la pàgina web de Cabrera de Mar. Arquitectura i Patrimoni www.cabrerademarpatrimoni.cat i si aneu a Medievals i posteriorment a Castell de Burriac, veureu com era aquest castell en la seva màxima esplendor al segle XV i malgrat ser una mica més petit, us fareu una idea de com podia ser el Castell de Sant Miquel.
En aquest sentit, la il.lustració 6 seria la que ens acostaria més al castell de Vallromanes, això sí situant la capella uns metres per sota.

I recordeu, el 5 de maig la TRINXACAMES 2013

Tuesday, March 12, 2013

EL CASTELL DE SANT MIQUEL

        La torre de l'homenatge del castell, treient el nas entre la vegetació
Només falten 5 dies per l'excursió i avui us expliquem una mica la història del castell, així com del poblat ibèric i de la capella que hi ha uns metres més avall.

EL CASTELL DE SANT MIQUEL

El castell de Sant Miquel o  Montornés és documentat des del 1109. Comprenia, en principi, els actuals termes de Montornès i Vallromanes i, a partir del final de l’edat mitjana, també el d’Alella.
 
Aquest castell poseeix les característiques del castells roquers, constituïts bàsicament per una torre i un espai que l’envolta protegit per muralles.
 

Del castell en resta una torre cilíndrica de 5,6 metres de diàmetre exterior que originàriament hauria de tenir una alçada de 20 a 30 metres en origen i que avui és mig enderrocada i no té pas més de 6 metres. A mitja alçada tenia la porta d’entrada.
 

Aquesta torre es construí vers l’any 1000. Després es feu la resta del castell, un recinte enmurallat poligonal d’uns 30 x 15 metres, del qual ara gairebé només s’intueix el perímetre. Els llenços de muralla més grans es troben a llevant i migdia. A dins hi havia  un pati interior, la torre de l’homenatge era a migdia i a tramuntana trobàvem un edifici rectangular de 6 x 13 metres adossat al mur perimetral. Una paret corva tallava  aquest edifici per la part de ponent, tot simulant una altra torre rodona. Pels voltants, encara avui,  hi ha altres restes de murs més indefinits
 

En aquest sentit,. el terratrèmol del 24 de maig de 1448 afectà greument la integritat del castell.

Des d’aquest turó de 410 metres s’albiren unes vistes espectaculars de tot el Vallès. Es tracta d’un dels millors miradors de la zona, juntament amb el de Castellruf.

Com a curiositat, esmentar que la Torre Tavernera té la peculiaritat d’exhibir a la seva façana els retrats del seus propietaris, senyors també del castell de Sant Miquel.

LA CAPELLA DE SANT MIQUEL

Fora de les muralles hi havia un edifici del qual actualment només en queda un mur, que segons es creu era la capella del Castell, dedicada a Sant Miquel i documentada l’any 1122.

Entre el 1606 i el 1636 se’n feren reformes que no foren suficients, Tanmateix,  el 1650 es construí una capella nova. Al 1838, en plena guerra carlina, es profanà i es destruí. Des de llavors la imatge i la festa de sant Miquel Arcàngel es celebra a la parròquia de Vallromanes.

EL POBLAT IBÈRIC

Des de dalt del turó  fins quaranta metres més avall s’estenia aquest poblat ibèric on s’han trobat diverses peces de ceràmica i ferro. A aquest poblat se li suposa una vida bastant curta, del 250 a.C. al 100 a.C., en el qual  s’hi trobaren restes d’incendi, prova d’un final dissortat.
 
Per fer aquesta entrada hem extret informació de les Rutes d'Història del Centre d'Estudis de Montmeló i del llibre Llegendes dels Castells del Vallès Oriental de Glòria Campoy, Aloma Duràn i Raquel Jurado.
 
D'aquí un parell de dies més "teca".

Sunday, March 10, 2013

CAMINADA AL CASTELL DE SANT MIQUEL


El proper diumenge 17 de març organitzem la primera caminada d'aquest 2013. En aquest cas, pujarem al Castell de Sant Miquel, coneixerem una mica la seva història i posteriorment a la baixada descobrirem algun corriol poc conegut.

Sortirem a les 9 del matí de la Plaça de l'Esglèsia i només cal portar calcat còmode, aigua i esmorzar.
L'itinerari té una llargada d'uns 8 quilòmetres i un desnivell positiu d'uns 240 metres.
La inscripció és gratuïta i ho podeu fer presencialment al Bar La Plaça o enviant un correu electrònic a toni@trinxacadenes.com

Els propers dies us anirem donant més informació.

Tuesday, February 12, 2013

ITINERARI VALLROMANES CAMINA PER LA MARATÓ 2012


                                  
                                  Torrent del Molí d'en Cuquet

Ja han passat gairebé dos mesos des de que els camins i corriols de Vallromanes es van omplir de solidaritat.
Si algú no va poder participar en aquesta caminada solidària i es va quedar amb les ganes de descobrir els paisatges que ens mostrava aquest itinerari, avui uns pengem la descripció del recorregut.

L'ITINERARI.

0,000Qm 0,000Qm. Sortim de la pista poliesportiva coberta i després de creuar la plaça Lluís Companys i la plaça de l’Esglèsia arribem a la Rambla de Vallromanes.
0,100Qm. 0,100Qm. Rambla de Vallromanes. Girem a l’esquerra  i després d’uns 150 metres asfaltats, seguim paral.lels a la riera, ara per una pista de terra.
0,825Qm. 0,925Qm. Deixem la riera i ara seguim per un camí que durant els primers metres  deixa a l’esquerra el mur d’una finca, per posteriorment passar entre canyes i finalment enfilar-se fins la urbanització de Cal Tàvec.
0,250Qm. 1,175Qm. Arribem a l’avinguda Vilassar i girem a l’esquerra (direcció Vallromanes)
0,200Qm. 1,375Qm. A l’alçada del sot de les Merles, creuem el carrer. ¡¡¡Compte amb el trànsit!!! i pugem a la dreta per un camí de terra que s’enfila cap a la Roca Foradada.
0,200Qm. 1,575Qm. Obvíem el camí de la dreta que va cap a Can Carabit i  el  nostre camí fa  un gir molt pronunciat a l’esquerra.
0,050Qm. 1,625Qm. Ens enfilem a la dreta per un camí força erosionat.
0,225Qm. 1,850Qm. Arribem a un espai obert.  Ara nosaltres continuem pel camí que planejant marxa davant nostre.
0,250Qm. 2,100Qm. Planell presidit per la codina de la Roca Foradada. Entenem per codina, una roca plana arran de terra que fa un clap un de vegetació.   Continuem  pel camí que s’endinsa en el bosc en lleugera baixada.
0,020Qm. 2,120Qm. El nostre camí s’enfila per un corriol, a l’inici una mica desdibuixat però mica a mica es va perfilant.
0,050Qm. 2,170Qm. Roca Foradada.  Bloc de granit de forma arrodonida però irregular, amb un forat al centre, no massa gran ni profund. Diuen que antigament la feien servir com a forn per coure-hi pa.  El corriol que seguim la deixa a l’esquerra i marxa cap a llevant  sense perdre alçada.
0,200Qm. 2,370Qm. Camí que ens creua. El seguim a l’esquerra en sentit descendent.
0,100Qm. 2,470Qm. Camí que ens creua. Girem a la dreta en sentit lleugerament ascendent.
0,600Qm. 3,070Qm. HEM D’ESTAR MOLT ATENTS!!!  Uns pocs metres abans d’arribar a la part més alta d’aquesta obaga, el nostre camí baixa a l’esquerra per anar a buscar el torrent de Can Maimó.
0,800Qm. 3,870Qm. Torrent de Can Maimó. Creuem el torrent i pugem pel corriol que tenim davant nostre. Uns metres més endavant deixem a la dreta, la bassa de Can Maimó.
0,100Qm. 3,970Qm. Pista de Can Maimó a la Creu d’en Boquet. Girem a l’esquerra.
0,350Qm. 4,320Qm. Deixem a l’esquerra Can Maimó. Continuem avall per la pista asfaltada.
0,300Qm. 4,620Qm. Girem a l’esquerra. Els primers metres encara estan asfaltats, però de seguida creuem un cadenat i anem a parar a un descampat que a principis de gener de 2013 està força brut. El nostre camí s’endinsa en el bosc passat un camp que deixem a la dreta.
0,150Qm. 4,770Qm. Deixem a l’esquerra un corriol que baixaria cap a la pista de Can Maimó. Nosaltres girem a la dreta en sentit ascendent.
0,320Qm. 5,090Qm. Cruïlla de camins. Girem a la dreta pel camí que mica a mica va perdent alçada.
0,650Qm. 5,740Qm. En un revolt  tancat,  trobem a l’esquerra un corriol que es va enfilant. Nosaltres el seguim.
0,250Qm. 5,990Qm. Can Rabassa. Límit de terme entre Vilanova i Vallromanes. Girem a la dreta i 30 metres més endavant girem a l’esquerra i baixem pel carrer Santa Quitèria.
0,150Qm. 6,140Qm. Creuem el carrer Antoni Gaudí i continuem per un corriol que en els primers metres va paral.lel al carrer Joan Miró.
0,425Qm. 6,565Qm. Tot passant per darrera l’escola arribem al carril bici. Continuem recte.
0,190Qm. 6,755Qm. Rambla de Vallromanes. Girem a l’esquerra.
0,300Qm. 7,055Qm. Rambla de Vallromanes, cantonada Avinguda Can Galvany. Girem a l’esquerra.
0,100Qm. 7,155Qm. Pista poliesportiva coberta. Inici i final de l’itinerari d’avui.