Monday, April 18, 2011

PER QUÈ S'HA DE FER LA TRINXACAMES?

En aquestes muntanyes l'aigua s'escola per rierols i torrents humíls.
Ningú dubte que Barcelona i Tarragona tenen mil raons per ser visitades i conegudes, així ho certifiquen els mil.lions de turistes que cada any omplen els carrers, places, museus, estadis, parcs, hotels... d'aquestes dues ciutats.

Casualment, aquestes dues urbes juntes fan 163 quilòmetres quadrats. Per tant, són una mica més petites, que el conjunt de quinze municipis que formen el Parc de la Serralada Litoral, que tenen una extensió de 169 quilòmetres quadrats. A més a més, Vallromanes dins el Parc es troba en una posició força central, per tant qualsevol racó d'aquestes muntanyes queda molt a l'abast.

Però tornant a Barcelona i Tarragona, són innumerables les històries que ens expliquen les seves pedres i la seva gent, des de finals del Neolític fins els nostres dies han passat 4000 anys i ibers, cartaginesos, romans, jueus, visigots, musulmans i cristians han deixat la seva emprenta a les ciutats.

Tanmateix, a la Serralada Litoral també hi han viscut tots aquests pobles i tots hi han deixat la seva petjada. Tal vegada, no és estrany trobar-se dolmens, castells i ermites, però també, fonts que brollen al costat d'un torrent, arbres singulars, masies, un cabirol que ens creua pel davant, els cirerers d'arboç ben farcits a finals d'octubre, tota la gamma dels verds a principis de primavera, alzinars a la vessant vallesana i pinedes a la banda de Marina, obagues i solelles, el nen de la Plaça Ballot, els dibuixos de la Lola Anglada... i menys soroll, cues i asfalt que a les ciutats.

Sens dubte, la millor manera de conèixer un territori és trepijant-lo, caminant pels seus camins i corriols i descobrint aquells racons que s'amagen després d'un revolt, dalt d'un turó o al fons d'una vall.

Per tant, aquest maig us convidem a gaudir de la Trinxacames tot fent una volta per un museu a l'aire lliure.


La foto de l'encapçalament ha estat cedida per l'Artur de Alba.

1 comment: